Brandonderzoek

Brandonderzoek

Folkert van de Ploeg Enschede Praat mee op Facebook

Waardevol Voor Repressie

Folkert van de Ploeg werkt al 21 jaar bij Brandweer Twente. Als brandonderzoeker is hij elke dag bezig om meer te leren van branden. Brandweer Twente doet dit onderzoek, zodat ze beter kunnen vaststellen waar een brand begonnen is en hoe de brand verlopen is. Dit leren is het belangrijkste doel voor een brandonderzoeker. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bepaald product of materiaal vaker vlam vat. Wanneer hij hierover uitspraak kan doen, zou hij ervoor kunnen zorgen dat een toekomstige brand voorkomen kan worden.

De start van een brandonderzoek begint meestal met een telefoontje naar de bevelvoerder. Hij of zij is vaak als eerste ten plaatse en kan de eerste beoordeling doen. Folkert gaat vervolgens zelf naar de brand toe, om te kijken wat er precies gebeurd is. Hierbij zijn de bewoners of beheerders van een pand waarin brand is geweest, erg belangrijk. Ze kunnen vertellen wat er gebeurd is en wat ze op bepaalde momenten aan het doen waren. In combinatie met Folkert’s eigen bevindingen, rolt hier meestal een verhaal uit. Dit verhaal, over hoe de brand ontstaan is bijvoorbeeld, is voor zowel de Brandweer als de gedupeerden erg nuttig.

Wat we meer willen doen is in samenwerking met de repressieve dienst leren van branden.
— Folkert van de Ploeg

Naast het onderzoeken van branden, geeft Folkert ook les over branden. Dit doet hij op de Politieacademie en op Saxion Hogeschool. Iedere partij kijkt namelijk anders tegen een brand aan. Zo zoekt de politie vaak naar de schuldige bij een brand en het beter kunnen onderzoeken van een brand kan hierin erg behulpzaam zijn.