Ruud Leusenkamp

Offensief of defensief

Ruud Leusenkamp
Offensief of defensief

Ruud Leusenkamp Denekamp Praat mee op Facebook

Op 15 december 2015 kreeg kazerne Denekamp melding van een woningbrand in Noord-Deurningen. Ruud, bevelvoerder van de eerste tankautospuit, gaat met zijn manschappen ter plaatse. Via de centralist krijgt hij informatie over de brand; een woningbrand in een twee-onder-een-kapwoning met een wat oudere bebouwing. Onderweg maakt Ruud alvast een voorlopig plan, een offensieve binnenaanval, maar aanrijdend ziet hij dat hij zijn plannen moet wijzigen. 

Het mooie van dit incident is dat de leerstof RSTV en het kwadrantenmodel heel mooi samen kwamen.
— Ruud Leusenkamp
 

De Brandweerdoctrine

Brandweer Nederland heeft in 2012 de Brandweerdoctrine ontwikkeld. Hierin wordt de theorie achter het brandweervak uiteengezet. Het helpt de Brandweer om zichzelf verder te ontwikkelen. Door de combinatie van snelle brandstoffen en beter geïsoleerde woningen, raken branden steeds vaker ventilatie gecontroleerd of ondergeventileerd. De gevaren voor het brandweerpersoneel nemen hierdoor toe. De brandweerdoctrine geeft handvatten om eerst de algehele veiligheid op orde te brengen en daarna pas te handelen. Daarbij helpt het kwadrantenmodel om voor elk doel de juiste inzettactiek te bepalen.

De aankomende jaren zullen we sterk blijven investeren in de onderzoeken en innovaties, om ons optreden veiliger en effectiever te maken.
— René Tonis
Toepassing kwadrantenmodel in het brandweeroptreden

Toepassing kwadrantenmodel in het brandweeroptreden

Wil je meer informatie over de brandweerdoctrine? Via het IFV zijn er verschillende onderzoeken te lezen.