Veiligheidsregio Twente

WAT ALS DIT ECHT GEBEURT?

Veiligheidsregio Twente
WAT ALS DIT ECHT GEBEURT?

Een grote mate van zelfredzaamheid kan levens redden tijdens een noodsituatie. Dat bleek ook na afloop van de oefening op 30 september in gemeente Borne. Tijdens deze oefening is een brand in appartementencomplex ''De Schouw" nagebootst. De bewoners moesten zichzelf in veiligheid zien te brengen voordat de eerste hulpverleners ter plaatse waren.  

Weten de bewoners wat ze moeten doen en kunnen ze zelfstandig vluchten? Wat als dit echt gebeurt? 

Als het echt is... dat lijkt me verschrikkelijk.
— Bewoonster - De Schouw
Er is een groot verschil tussen zelfredzaam zijn en denken dat je zelfredzaam bent. (…) Omdat je niet gewend bent om in zo’n situatie te reageren is je zelfredzaamheid gewoon heel fragiel en klein.
— Dirk Nolte - Manschap Borne

Steeds meer mensen maken gebruik van een scootmobiel of elektrische fiets. Door bijvoorbeeld kortsluiting of oververhitting kan brand ontstaat tijdens het opladen. Een scootmobiel heeft een zeer snelle brandontwikkeling en door de verbranding van kunststof en bedrading ontstaat veel zwarte giftige rook. Het is dus belangrijk om stil te staan bij de brandrisico's van een scootmobiel. 

 

Meer weten over wat jij kunt doen in een situatie als deze? Bezoek de website van Veiligheidsregio Twente: www.vrtwente.